Waarom simuleren

Een CFD simulatie wordt vaak ingezet om een product te ontwikkelen of te verbeteren. Daarnaast is het ook een goed middel om aan derden te laten zie dat jouw product of installatie werkt zoals jij zegt dat het werkt. Hierdoor kan je jouw product beter verkopen of kan het worden goedgekeurd.

Gedetailleerde berekening
Een CFD simulatie is een gedetailleerdere berekening ten opzichte van standaard ontwerp rekenregels. Standaard rekenregels moeten geschikt zijn voor een brede toepassing en hebben daardoor vaak ruime marges. Een CFD simulatie wordt op maat gemaakt voor een specifieke situatie. Dit kan in veel gevallen leiden tot (financiële) besparingen op het ontwerp.

Heldere inzichten
De resultaten van een CFD simulatie spreken vaak tot de verbeelding en zijn daarom ook commercieel interessant. Ze helpen om de werking op een begrijpelijke manier inzichtelijk te maken en geven een high tech uitstraling aan jouw product.

Ontwerpfase
Een CFD simulatie kan al worden uitgevoerd in de ontwerpfase, voordat een product daadwerkelijk gemaakt is. In een vroeg stadium kun je jouw product optimaliseren. Hierdoor kun je flink besparen op testkosten en/of kosten voor het maken van wijzigingen achteraf.

Alternatief voor een test
Een simulatie is een alternatief van een praktijktest of meting met een aantal voordelen:

  • Soms is het simpelweg niet mogelijk om iets in de praktijk te testen. Dit kan omdat het te duur, te complex of te gevaarlijk is.
  • Een CFD simulatie is meestal sneller uit te voeren dan een test in de praktijk.
  • Een CFD simulatie is meestal goedkoper dan een praktijktest.
  • Simuleren met een CFD simulatie is vaak praktischer dan een praktijktest, omdat een simulatie beter controleerbaar is. Je kunt bij een simulatie altijd testen onder dezelfde omstandigheden en de simulatie is altijd exact herhaalbaar.
  • In een CFD simulatie kan je op iedere plek elke variabele meten, zelfs achteraf wanneer de test al is uitgevoerd. De meetinstrumenten zijn tevens fictief en beïnvloeden de test zelf niet.
  • In een CFD simulatie hoef je niet te verschalen, wat bij een praktijktest vaak wel noodzakelijk is. Je hoeft simulatieresultaten dus niet achteraf om te rekenen naar full scale met alle bijbehorende onzekerheden van dien.

Een CFD simulatie nodig?